ART TALKS är en serie konstnärssamtal, workshops och konstnärliga presentationer av välkända och framstående bild-, foto- och formkonstnärer, curatorer och organisationer som alla berör aktuella frågor inom bild- och formområdet idag.


Dessa samtal och presentationer arrangeras på olika platser i Jönköpings län i samverkan med civilsamhällets parter, med kulturinstitutioner, kommunala kulturförvaltningar, fria grupper, konstnärer, konstföreningar, gallerier, skolor med flera.


Sedan 2012 har det getts föreläsningar och presentationer av bland andra: Annica Karlsson Rixon & Anna Viola Hallberg, Mika Hannula, Kultivator, Roger Cook, Ceven Knowles, Federico Baronello, Jonas Liveröd, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Magnus Bärtås, Maria Friberg, Anders Krüger, Annika von Hausswolff, Marcus Eek, Sara Granér, Hanna Gustavsson, Mary Temple, Annika Ström, Takuji Kogo, Andreas Gedin, Bo Cavefors och Lena Mattsson, Anna Viola Hallberg, Harry Sanderson, AllArtNow, Abir Boukhari, Poste Restante och Susan Philipsz, Mark Rautenbach, Melissa Vandenberg,Rui Mourão, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen m.fl.


ART TALKS initierades och projektleds av kultur och utveckling, bild och form, Region Jönköpings län med stöd från Kulturrådet. Samtliga ART TALKS är kostnadsfria.





ART TALKS / KULTIVATOR


























Workshop / Mormors Universitet
KULTIVATOR

Datum: Söndagen den 6 maj 2012
Plats: Kraftverket, Västra Järnvägsgatan 13, Tranås 

Tid 14.00-16.00




















Konstnärsgruppen KULTIVATOR från Öland ger en föreläsning om sin konstnärliga praktik samt en workshop om hur man kan använda sig av konst i arbetet med att utveckla ett hållbart samhälle. 

Den första delen av Kultivators presentation kommer att handla om Kultivators arbete som konstnärer, de kommer att berätta om hur de har utvecklat sina projekt i gränslandet mellan konst, aktivism och jordbruk. Sedan följer en workshop/talkshop.

Workshop / talkshop - Mormors universitet

Mormors universitet inleds med en titt på den indiska förebilden, startat i 2003 av miljöaktivisten Vendana Shiva. Hon byggde upp sitt Grandmothers University för att ta tillvara kunskap om ett hållbart och självständigt sätt att leva som höll på att gå förlorad. Man använder sig mycket av praktiska övningar och samtal, dels eftersom en del av studenterna (eller lärarna) inte kan läsa eller skriva, dels för att den sortens kunskap, eller färdigheter man lär ut, inte så lätt låter sig beskrivas i text. Kultivators samtal handlar sedan om hur ett Mormors universitet skulle kunna se ut här och nu hos oss, i Tranås och resten av Sverige.

Kultivator grundades 2005 av konstnärerna Mathieu Vrijman och Malin Lindmark Vrijman och bönderna Maria Lindmark och Henric Stigeborn. Kultivator initierar och genomför projekt, utställningar och workshops som utforskar alternativa berättelser, metoder och bilder inom konst och jordbruk, med medlemmarna och/eller inbjudna gäster och allmänheten. På plats på Öland har Kultivator en gästateljé, utställningshall och en KRAVgodkänd mjölkgård med 30 kor + höns, ankor, får och hästar. Sedan starten 2005, har ca 80 konstnärer, forskare och lantbrukare besökt och arbetat hos Kultivator på Öland, och deras arbeten har presenterats/genomförts i ett tiotal olika länder. 

Projektansvarig: Mike Bode

Ett samarbete mellan Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, Tranås kommuns kulturförvaltning och miljöorganisationen Omställning Tranås.

Mer information: