Konstnären Maria Friberg berättar med utgångspunkt i sitt konstnärskap om utgångspunkter och arbetsprocesser, om invanda föreställningar om identitet, om kön och sociala hierarkier, om anpassning till yttre omständigheter och makt. Samtalet öppnas sedan för publiken under ledning av Petra Johansson, curator i film och video. I Maria Fribergs konstnärskap, frågeställningar och tematik i såväl den rörliga- som den stilla bilden finns stor samtalspotential.
Maria Friberg (f. 1966 i Malmö) är en av Sveriges mest etablerade foto- och videokonstnärer som regelbundet ställer ut i USA, Tyskland och Italien. Konstnären finns representerad i flera betydande musei- och privata samlingar både i Sverige och utomlands, exempelvis Moderna Museet i Stockholm, Kiasma i Helsingfors, Fotomuseum Wintherthur i Zürich och Denver Art Museum, USA.
Maria Fribergs fotografier och videoverk är vackra. De utstrålar en form av skönhet som det är lätt att förföras av, samtidigt som de skaver. Det är så delikat att du precis hinner förlora dig i hennes verk innan den där känslan av obehag infinner sig. Obehag kanske inte heller är rätt ord, men det är något är obekvämt med hela situationen. Konstverken leker och utmanar många invanda föreställningar om identitet, kön och sociala hierarkier. Bilderna handlar mycket om anpassning, om hur vi får anpassa oss efter de yttre omständigheter som omger oss.
Petra Johansson har under många år arbetat med den rörliga bilden som utgångspunkt som filmare, intendent och curator. Hon har arbetat för konstinstitutioner som Nordiska Akvarellmuseet och Borås Konstmuseum samt återkommande curerat videokonstprogram för bland andra Göteborgs Internationella Film Festival. Sedan 2011 har hon en magisterexamen som curator inom film och video vid Filmhögskolan i Göteborg. Vikarierar just nu som konstkonsulent i Västra Götalandsregionen.
Ett samarbete mellan Kultur och utveckling, Region Jönköpings län och Kulturhuset Borgen.
Foto : Jonas Nilsson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar