ART TALKS är en serie konstnärssamtal, workshops och konstnärliga presentationer av välkända och framstående bild-, foto- och formkonstnärer, curatorer och organisationer som alla berör aktuella frågor inom bild- och formområdet idag.


Dessa samtal och presentationer arrangeras på olika platser i Jönköpings län i samverkan med civilsamhällets parter, med kulturinstitutioner, kommunala kulturförvaltningar, fria grupper, konstnärer, konstföreningar, gallerier, skolor med flera.


Sedan 2012 har det getts föreläsningar och presentationer av bland andra: Annica Karlsson Rixon & Anna Viola Hallberg, Mika Hannula, Kultivator, Roger Cook, Ceven Knowles, Federico Baronello, Jonas Liveröd, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Magnus Bärtås, Maria Friberg, Anders Krüger, Annika von Hausswolff, Marcus Eek, Sara Granér, Hanna Gustavsson, Mary Temple, Annika Ström, Takuji Kogo, Andreas Gedin, Bo Cavefors och Lena Mattsson, Anna Viola Hallberg, Harry Sanderson, AllArtNow, Abir Boukhari, Poste Restante och Susan Philipsz, Mark Rautenbach, Melissa Vandenberg,Rui Mourão, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen m.fl.


ART TALKS initierades och projektleds av kultur och utveckling, bild och form, Region Jönköpings län med stöd från Kulturrådet. Samtliga ART TALKS är kostnadsfria.

ART TALKS / HOKUS POKUS

HOKUS POKUS
Lisa Jeanin och Rolf Schuurmans

Datum: Lördag den 13 oktober
Plats: Hakebo Missionshuset 1, 57397 Tranås  Karta
Kl: 13-16 (Observera föranmälan krävs)

Arrangeras av Kultur och utveckling, Region Jönköpings län tillsammans med Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans.

Konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans träffades i Belgien där de en tid levde och arbetade tillsammans. De har sitt gemensamma ursprung i en ort belägen någonstans mellan Holland, Sverige, Frankrike, det kända kosmos och de fria associationernas gränsuppluckrande stat. Nu har samlivet och samarbetet flyttat med dem till Småland, där de långsamt och envetet bygger ut sin publiks möjligheter att tänka friare på sina liv, att dela annars svårkommunicerade, kanske språklösa erfarenheter.

Det händer lika märkliga som självklara saker i Lisa Jeannins och Rolf Schuurmans överlappande konstnärskap: Speglar förvillar och löser upp - kring en lugn och iakttagande gorilla. Ett par älskar, små, så små, vid jätteblad och jättegräs i en trädgård. Ett skelett går omkring med sitt svetsaggregat i en skottkärra. Någons huvud blir ett salladshuvud. Saker försvinner, går förlorade, men finns ändå kvar, som något annat, i ständig förvandling. En spindel spelar bas och röker, drömmer om en film och förverkligar den. En mångarmad gudinna och magikunniga penntroll lockar fram växtlighet och pånyttfödelse. En husfasad faller men dörren står kvar. Alternativa verkligheter öppnar sig för den som kanske behöver ett vidare liv bortom uppenbara strukturer och normer.
Leif Holmstrand.

Konstnärerna Lisa Jeannin och Rolf Schuurmans kommer medverka i ART TALKS serien genom att öppna upp sin ateljé för att informellt berätta om några av deras avslutade och kommande projekt, om arbetsprocesser, tillvägagångssätt och utgångspunkter. De bjuder på fika.

Projektansvarig: Mike Bode

Lisa Jeannin, född 1972 i Uppsala, bor och arbetar i Hakebo, Sverige. Utbildad på Malmö Konsthögskola 1996-2001 och The Art Academy of s’Hertogen Bosch (NL). Rolf Schuurmans, född 1972 i Oss (NL), bor och arbetar i Hakebo, Sverige. Utbildad på The Art Academy of Tilburg (NL). De har arbetat tillsammans sedan 2005. De har gjort flertalet utställningar runt om i Europa och i USA. Den senaste våren 2012 på Galleri Christian Larsen i Stockholm.