ART TALKS är en serie konstnärssamtal, workshops och konstnärliga presentationer av välkända och framstående bild-, foto- och formkonstnärer, curatorer och organisationer som alla berör aktuella frågor inom bild- och formområdet idag.


Dessa samtal och presentationer arrangeras på olika platser i Jönköpings län i samverkan med civilsamhällets parter, med kulturinstitutioner, kommunala kulturförvaltningar, fria grupper, konstnärer, konstföreningar, gallerier, skolor med flera.


Sedan 2012 har det getts föreläsningar och presentationer av bland andra: Annica Karlsson Rixon & Anna Viola Hallberg, Mika Hannula, Kultivator, Roger Cook, Ceven Knowles, Federico Baronello, Jonas Liveröd, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Magnus Bärtås, Maria Friberg, Anders Krüger, Annika von Hausswolff, Marcus Eek, Sara Granér, Hanna Gustavsson, Mary Temple, Annika Ström, Takuji Kogo, Andreas Gedin, Bo Cavefors och Lena Mattsson, Anna Viola Hallberg, Harry Sanderson, AllArtNow, Abir Boukhari, Poste Restante och Susan Philipsz, Mark Rautenbach, Melissa Vandenberg,Rui Mourão, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen m.fl.


ART TALKS initierades och projektleds av kultur och utveckling, bild och form, Region Jönköpings län med stöd från Kulturrådet. Samtliga ART TALKS är kostnadsfria.

ART TALKS / SILENCES
ART TALKS / SILENCES
Mary Temple

Datum: Lördag den 17:e augusti kl. 12:30
Plats: Nässjö konsthall


Den New York baserade konstnären Mary Temples arbete existerar ofta som målade passager av ljus i en konsthall. Dessa nästan omärkbara och "omöjliga" skärvor av ljus reflekterar vanligtvis något från den plats de är gjorda för. Målningen som visas i Nässjö konsthall är utformad för att upprepa ljusinsläpp mellan pelarna i konsthallens stora fönsterparti. Medan träden som framträder i skuggorna hänvisar till konsthallens placering i Nässjö stadspark.

I samtal om sitt arbete, har Mary sagt: "I mina platsspecifika installationer, verkar ljus och skugga ha kastats på väggarna från ett närliggande fönster. Jag litar på betraktaren slutför det arkitektoniska ingripandet genom att föreställa sig ett fönster och tidigare erfarenheter av ljusinsläpp i ett rum. Konceptuellt är jag mest intresserad av idén trompe l'oeil eftersom jag vill föra betraktaren till en plats av absolut tro på något, bara för att sedan upptäcka att det var helt fel. Det är en hyllning till den viktiga plats tvivel kan ha i våra liv."  Mary Temples ”ljusinstallation”, den första i Norden, visas som en del av utställningen Tystnader/Silences.

För ART TALKS berättar Mary om utgångspunkter och arbetsprocesser via en intervju som gjordes tidigare i sommar under en kort vistelse i Nässjö. Videon visas som en del i utställningen Tystnader/Silences. Den 17:e augusti kommer Mary Temples assistent Cat Cox berätta om processerna med att installera den stora väggmålningen i Nässjö konsthall och curatorn Dan Quinn kommer att sätta in Marys konstverk i ett större sammanhang, bland de övriga konstverken i utställningen.

Projektansvarig: Dan Quinn

Ett samarbete mellan Kultur och utveckling, Region Jönköpings län, Nässjö konsthall.
Inga kommentarer: