ART TALKS är en serie konstnärssamtal, workshops och konstnärliga presentationer av välkända och framstående bild-, foto- och formkonstnärer, curatorer och organisationer som alla berör aktuella frågor inom bild- och formområdet idag.


Dessa samtal och presentationer arrangeras på olika platser i Jönköpings län i samverkan med civilsamhällets parter, med kulturinstitutioner, kommunala kulturförvaltningar, fria grupper, konstnärer, konstföreningar, gallerier, skolor med flera.


Sedan 2012 har det getts föreläsningar och presentationer av bland andra: Annica Karlsson Rixon & Anna Viola Hallberg, Mika Hannula, Kultivator, Roger Cook, Ceven Knowles, Federico Baronello, Jonas Liveröd, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Magnus Bärtås, Maria Friberg, Anders Krüger, Annika von Hausswolff, Marcus Eek, Sara Granér, Hanna Gustavsson, Mary Temple, Annika Ström, Takuji Kogo, Andreas Gedin, Bo Cavefors och Lena Mattsson, Anna Viola Hallberg, Harry Sanderson, AllArtNow, Abir Boukhari, Poste Restante och Susan Philipsz, Mark Rautenbach, Melissa Vandenberg,Rui Mourão, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen m.fl.


ART TALKS initierades och projektleds av kultur och utveckling, bild och form, Region Jönköpings län med stöd från Kulturrådet. Samtliga ART TALKS är kostnadsfria.

ART TALKS / تُدَمَّر، تُسرَق، تختَفي

تُدَمَّر، تُسرَق، تختَفي!
ما الذي يحدث للآثار و الكنوز التاريخية في سوريا؟

ART TALKS / Förstört – Stulet – Borta
Vad händer med kulturarv i Syrien?

24 oktober 2015 kl. 11:30, Jönköpings läns museum

Kriget i Syrien som pågått sedan 2011 har skadat många av landets mest värdefulla monument som skjutits sönder och eldhärjats. Värdefulla arkeologiska fyndplatser har grävts sönder av plundrare. FN presenterade 2014 en satellitundersökning som visade att av 290 olika kulturminnen i Syrien är 24 förstörda, 104 hade skadats svårt och 85 skadats i viss mån, medan det var oklart om och i så fall hur allvarligt de återstående 77 hade skadats.

ART TALKS samarbetar med Jönköpings läns museum och initiativtagaren Fadia Restom för att anordna ett samtal och en utställning om Syriens hotade kulturarv.

Samtalsdeltagare:

Yara Moualla, PhD Cultural Heritage Preservation, Technical University of Berlin. Yaras forskning behandlar förvaltning och skydd av kulturarv men också om internationella relationer. Hon jobbar också som rådgivare åt Unesco och forskar kring immateriella kulturarv i Syrien. Yara Moualla kommer att prata om varför kulturmiljöer är bland det första som man attackerar vid väpnade konflikter och vid terroristattacker. 

Ashraf Atraqchi, fristadsförfattare i Stockholm. 
Ashraf är konstkritiker, bloggare och journalist från Mosul i Irak som har kämpat för att bevara den moderna konsten i Mosul före och under IS belägring av staden och har stor kunskap om kulturarvet i Mellanöstern.

Eva Myrdal, PhD, arkeolog md inrikting på Asien och verksam vid Statens museer för världskultur.

Samtalet  inleds 11.30 med att cellisten George Hayrabedian spelar syrisk musik. Föredraget av Yara Moualla kommer att hållas på engelska. Föredraget med Ashraf Atraqchi kommer hållas på arabiska och översättas till svenska. Dagen är ett samarbete mellan initiativtagare Fadia Restom, Region Jönköpings län och Jönköpings läns museum.
Inga kommentarer: