ART TALKS är en serie konstnärssamtal, workshops och konstnärliga presentationer av välkända och framstående bild-, foto- och formkonstnärer, curatorer och organisationer som alla berör aktuella frågor inom bild- och formområdet idag.


Dessa samtal och presentationer arrangeras på olika platser i Jönköpings län i samverkan med civilsamhällets parter, med kulturinstitutioner, kommunala kulturförvaltningar, fria grupper, konstnärer, konstföreningar, gallerier, skolor med flera.


Sedan 2012 har det getts föreläsningar och presentationer av bland andra: Annica Karlsson Rixon & Anna Viola Hallberg, Mika Hannula, Kultivator, Roger Cook, Ceven Knowles, Federico Baronello, Jonas Liveröd, Lisa Jeannin & Rolf Schuurmans, Magnus Bärtås, Maria Friberg, Anders Krüger, Annika von Hausswolff, Marcus Eek, Sara Granér, Hanna Gustavsson, Mary Temple, Annika Ström, Takuji Kogo, Andreas Gedin, Bo Cavefors och Lena Mattsson, Anna Viola Hallberg, Harry Sanderson, AllArtNow, Abir Boukhari, Poste Restante och Susan Philipsz, Mark Rautenbach, Melissa Vandenberg,Rui Mourão, Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen m.fl.


ART TALKS initierades och projektleds av kultur och utveckling, bild och form, Region Jönköpings län med stöd från Kulturrådet. Samtliga ART TALKS är kostnadsfria.





ART TALKS / ARKITEKTURLABB
























ARKITEKTURLABB MED TOR LINDSTRAND
Österängens konsthall, lördag den 30 Jan Kl. 13:00

I samband med utställningen "Arkitekturlabb – utställningen som process” på Österängens Konsthall arrangeras en ARTTALKS med Tor Lindstrand, arkitekt, konstnär och universitetslektor på KTH. Lindstrand kommer att prata om hur våra gemensamma rum och våra offentliga institutioner har kommit att förändras, och vilka nya möjligheter som ligger framför oss. 

I slutet av nittiotalet pågick ett filosofikst samtal om hurvida vi hade nått fram till historiens slut. En term som användes var "Posthistoire", ett tillstånd där den västerländsk liberal demokratin ses som en sorts slutgiltig form för den politiska makten. Saker kan fortfarande hända vid historiens slut, men den politiska styrningen förblir den samma. Om den moderna arkitekturen förstod sig själv i opposition till det historiska – sökande efter en universiell form för en ny modern värld – då kan den postmoderna arkitekturen ses som en reaktion på ett sådant brott med historien. Är det så som den posthistoriska filosofin säger; att vi lever frikopplade från historien, i en hyperverklighet där allt är lika möjligt – en dyster framtid utan mening eller möjlighet till förändring? Eller är det möjligt att hitta fram till nya former för hur arkitektur kan ställa kritiska frågor till hur vår värld skulle kunna vara organiserad?

Tor Lindstrand, arkitekt och lektor på KTH Arkitekturskolan och initiativtagare till den nya biennalen för konst och arkitektur i Botkyrka.

Bild: Taksim torget i Istanbul i juni 2015. Kravallpolis skapar regnbåge när de med vattenkanoner försöker stoppa den årliga Prideparaden.

Fri entré, ingen föranmälan behövs!
Arrangeras i samarbete med Österängens konsthall.

Projektansvarig: Johanna Linder





















Inga kommentarer: